ekološka udruga ČIOPA

  

 
početna
o udruzi
projekti
kontakt
 

opis projekta | zelena krastača | obična čančara | bjeloprsi jež

PROJEKT
"ZELENA KRASTAČA, OBIČNA ČANČARA I BJELOPRSI JEŽ –
OBIČNI, ALI IPAK UGROŽENI STANOVNICI NAŠIH ĐARDINA"
SAŽETAK PROJEKTA
Zelena krastača, obična čančara i bjeloprsi jež su prema Pravilniku o zaštiti životinja Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša svrstane u skupinu posebno zaštićenih vrsta životinja. Zelena krastača (Bufo viridis) je koristan stanovnik svakog vrta jer se hrani različitim beskralješnjacima koji inače mogu nanijeti štetu mnogim vrtnim biljkama. Zbog toga je neobično korisna, iako je ljudi iz neznanja nemilosrdno uništavaju. Obična je čančara (Testudo hermanni) u mnogim našim đardinima vrlo često udomljavana i u tom se novom ambijentu lako navikne i snalazi, dok je bjeloprsi jež (Erinaceus concolor) jedini naš kukcojed koji provede zimu u pravom zimskom snu, također vrlo korisni stanovnik naših vrtova, jer je u stalnoj potrazi za raznim insektima, osobito kornjašima, a hrani se i puževima, miševima i zmijama.
Ove svima poznate životinje sve do nedavno su bile česti i uobičajeni stanovnici zelenih površina našeg Grada, a tako i naših vrtova i parkova oko kuća. Međutim, u posljednje se vrijeme njihova brojnost smanjuje, a oni postaju sve rjeđi i ugroženiji. Razlozi njihovog polaganog nestanka su višestruki. Zbog povećane izgradnje zelene gradske površine sve se više smanjuju, a povećana uporaba umjetnih gnojiva i kemikalija za borbu protiv nametnika, zagađuje tlo i vodu. Osim toga veliki broj ovih životinja nastrada zbog sve intenzivnijeg prometa. U konačnici, svi ovi procesi utječu na smanjivanje njihovog prirodnog staništa i opadanje brojnosti ovih vrlo korisnih i zanimljivih životinja. Ugrožavanjem ovih životinja nanosi se nenadoknadiva šteta našoj zavičajnoj fauni, te je poželjno da uživaju našu punu zaštitu. Stoga treba najenergičnije reagirati na svaki pokušaj uništavanja ovih vrsta.

zelena krastača
(Bufo viridis)

obična čančara
(Testudo hermanni)
bjeloprsi jež
(Erinaceus concolor)

CILJ PROJEKTA
Pružanjem osnovnih informacija o biologiji ovih ugroženih stanovnika naših đardina želimo potaknuti svijest o njihovoj zaštiti i očuvanju kako ne bismo doveli u pitanje njihov opstanak. Tijekom izvođenja ovog projekta nastojat ćemo snimiti što više zanimljivog fotografskog materijala i izraditi prigodnu informativnu brošuru, dok ćemo opširnije podatke, u svrhu boljeg poznavanja i poticanja svijesti o zaštiti i očuvanju ovih vrlo korisnih i zanimljivih životinja, podastrijeti na web-stranici ekološke udruge.

SVRHA I PRIMJENA PROJEKTA
Svrha ovog projekta predstavlja poticanje svijesti o zaštiti ovih uobičajenih, ali ipak ugroženih i zaštićenih životinja naših đardina, naročito kod djece i mladeži. Izradom prigodne informativne brošure i prezentacijom dodatnih informacija u svezi biologije i ekologije ovih vrsta, te preporukama za njihovu zaštitu na web-stranici udruge, željeli bismo potaknuti na očuvanje živog svijeta gradskog područja. Tijekom prezentacije spomenutih materijala namjera nam je uključiti što veći broj stanovnika našeg Grada, posebno školarce. Također, cjelokupni materijal prikupljen tijekom ostvarivanja ovog projekta, poput fotografija i web-stranice moći će se koristiti i u turističke svrhe.

DOSADAŠNJE SPOZNAJE
Zelena krastača, obična čančara i bjeloprsi jež do nedavno su bili poprilično česti i uobičajeni stanovnici naših vrtova, međutim u posljednje vrijeme postaju sve rjeđi i ugroženiji. Razlozi su višestruki. Vrtovi i parkovi sve se više smanjuju na uštrb izgradnje, sve se više koriste umjetna gnojiva i kemikalije za održavanje vrtova, a i promet postaje sve intenzivniji. Sve to utječe na smanjivanje brojnosti ovih vrlo korisnih i zanimljivih životinja. U održavanju biološke raznovrsnosti našeg Grada i okolnih područja, zaštita ovih interesantnih životinja ima posebnu važnost.


©2003.-2012. Ekološka udruga "Čiopa" Sva prava pridržana.